Back
Featured image of post Ciasto kruche ze śliwkami z bezą i migdałową posypką

Ciasto kruche ze śliwkami z bezą i migdałową posypką

Klasyka babcinej kuchni w innym wydaniu. Beza i migdały wprowadzają trochę chrupkości. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski i zagnieść szybko ciasto. Powinny wyjść drobne okruchy a nie jednolita masa. Odsypać szklankę na kruszonkę. Pozostałą część wysypać na blachę wyłożoną pergaminem. Nie ugniatać, najlepsze będzie takie właśnie sypkie.
  • Umyć, obrać i wypestkować śliwki. Ułożyć je na cieście.
  • Białka ubić z cukrem, solą i mąką. Bezą polać śliwki. Posypać kruszonką po wierzchu. Można użyć na koniec płatków migdałowych. Będą się świetnie komponować.
  • Piec około 30-40 minut, aż ciasto się zezłoci.
Przepisy kulinarne