Back
Featured image of post Ciasto czekoladowo - rodzynkowe p. Grażyny - danie konkursowe

Ciasto czekoladowo - rodzynkowe p. Grażyny - danie konkursowe

Ciasto o bardzo wyrazistym smaku, raczej dla dorosłych ;) Na pewno zapada w pamięć. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Wódkę wlać do słoiczka, wsypać rodzynki, zakręcić i pozostawić na parę godzin.
  • Odlać pół szkl mleka, rozpuścić w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować. Wlać budynie i mieszać. Wsypać szkl cukru i mieszać. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć pół kostki margaryny, dodawać stopniowo budyń.
  • Z jajek oddzielić białka i ubić odrobiną soli i szklanką cukru na pianę. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i ocet. Dokładnie wymieszać.
  • Piec ok 30 minut w 160*C.
  • Ciasto przekroić na pół. Posmarować dżemem, a potem połową masy budyniowej. Nałożyć drugi płat ciasta. Wyłożyć resztę masy.
  • Resztę margaryny rozpuścić razem z czekoladą. Rodzynki odcedzić, ułożyć na wierzchu ciasta. Zalać je masą margarynowo - czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.
Przepisy kulinarne