Składniki
- 6 jajek
- 2 szkl cukru
- 1 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka octu
- 40 dag rodzynek
- 1 szkl wódki
- 2 budynie kakaowe
- 2,5 szkl mleka
- 1 kostka margaryny
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 1 gorzka czekolada
- 1 mleczna czekolada
Sposób przygotowania
- Wódkę wlać do słoiczka, wsypać rodzynki, zakręcić i pozostawić na parę godzin.
- Odlać pół szkl mleka, rozpuścić w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować. Wlać budynie i mieszać. Wsypać szkl cukru i mieszać. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć pół kostki margaryny, dodawać stopniowo budyń.
- Z jajek oddzielić białka i ubić odrobiną soli i szklanką cukru na pianę. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i ocet. Dokładnie wymieszać.
- Piec ok 30 minut w 160*C.
- Ciasto przekroić na pół. Posmarować dżemem, a potem połową masy budyniowej. Nałożyć drugi płat ciasta. Wyłożyć resztę masy.
- Resztę margaryny rozpuścić razem z czekoladą. Rodzynki odcedzić, ułożyć na wierzchu ciasta. Zalać je masą margarynowo - czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.