Składniki
- biszkopt
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki maku
- 1 łyżka kakao
- polewa
- przełożenie
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
- 1 opakowanie kremu karpatkowego
Sposób przygotowania
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, potem olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części: do jednej dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej mak, a do trzeciej kakao.
- Na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę nakładamy na przemian po łyżce każdej masy, aż do wyczerpania składników. Pieczemy ok. 30 minut w 180°C. Studzimy i przekrawamy na pół.
- Krem przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu (możemy też zrobić go sami). Dolną połowę biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym i nakładamy krem. Przykrywamy górną częścią, lekko dociskając.
- Margarynę, cukier i kakao podgrzewamy, aż powstanie gładka masa. Jak ostygnie, polewamy nią ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.