Back
Featured image of post Ciasto 3 w 1

Ciasto 3 w 1

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu ciasto o trzech różnych smakach biszkoptu. Jest dosyć słodkie, ale dżem porzeczkowy nadaje mu kwaskowatego posmaku i w tym tkwi cały jego urok :)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, potem olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części: do jednej dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej mak, a do trzeciej kakao.
  • Na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę nakładamy na przemian po łyżce każdej masy, aż do wyczerpania składników. Pieczemy ok. 30 minut w 180°C. Studzimy i przekrawamy na pół.
  • Krem przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu (możemy też zrobić go sami). Dolną połowę biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym i nakładamy krem. Przykrywamy górną częścią, lekko dociskając.
  • Margarynę, cukier i kakao podgrzewamy, aż powstanie gładka masa. Jak ostygnie, polewamy nią ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Przepisy kulinarne