Back
Featured image of post Ciasteczka cytrynowo-migdałowe

Ciasteczka cytrynowo-migdałowe

Delikatne, nie za słodkie ciasteczka. Idealnie pasują do gorącej czekolady lub kakao i wygodnego fotela. ;)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Ugotowane żółtka przecieramy przez sitko. Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder. Gdy składniki się połączą, dodajemy przetarte żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz surowe żółtko. Składniki łączymy i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto.
  • Kulę ciasta owijamy folą i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Wychłodzone, dzielimy na części, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka.
  • Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy posiekanymi migdałami/płatkami migdałowymi.
  • Pieczemy przez 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Przepisy kulinarne