Składniki
- 1 kg młodych buraczków
- 1 kefir
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 ogórek długi
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- sól, pieprz, domowa vegeta
- szczypyta kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny
- ziele angielskie, listek laurowy
Sposób przygotowania
- Buraczki kroimy na mniejsze części i gotujemy w nie za dużej ilości wody, aż zmiękną. Następnie odcedzamy, a wywar doprawiamy wg uznania pieprzem, solą, sokiem z cytryny itp. Ugotowane buraki możemy zużyć np. do jakiejś sałatki.
- Po wystudzeniu wywaru wlewamy do niego schłodzony kefir, mieszamy.
- Ogórka i rzodkiewkę kroimy w kosteczkę lub półksiężyce, szczypiorek i koperek szatkujemy. Wrzucamy wszystko do wywaru z kefirem i nakładamy na talerze, na których rozłożyliśmy wcześniej pokrojone na ćwiartki jajka.