Back
Featured image of post Chłodnik

Chłodnik

Idealna zupka na cieplejsze dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie, gorące zupy. Taki chłodnik wspaniale orzeźwia i ochładza.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Buraczki kroimy na mniejsze części i gotujemy w nie za dużej ilości wody, aż zmiękną. Następnie odcedzamy, a wywar doprawiamy wg uznania pieprzem, solą, sokiem z cytryny itp. Ugotowane buraki możemy zużyć np. do jakiejś sałatki.
  • Po wystudzeniu wywaru wlewamy do niego schłodzony kefir, mieszamy.
  • Ogórka i rzodkiewkę kroimy w kosteczkę lub półksiężyce, szczypiorek i koperek szatkujemy. Wrzucamy wszystko do wywaru z kefirem i nakładamy na talerze, na których rozłożyliśmy wcześniej pokrojone na ćwiartki jajka.
Przepisy kulinarne