Składniki
- 1 pęczek botwinki
- 1 duży jogurt grecki
- woda
- 4 małe ogórki gruntowe
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz
- czosnek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Botwinkę czyścimy, kroimy, buraczki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy aż buraki będą miękkie (ok. 1,5 litra wody). Następnie wyjmujemy z wywaru liście botwinki oraz buraczki. Buraczki trzemy na grubych oczkach. Szczypiorek siekamy, ogórka kroimy w drobną kostkę. W momencie, gdy wywar przestygnie dodajemy buraki, ogórki, szczypiorek oraz jogurt. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz octem. Można dać trochę cukru jeśli buraki nie będą wystarczająco słodkie. Jeśli ktoś lubi można wcisnąć ok. 2 ząbków czosnku.