Składniki
- 3 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
- zaczyn
- 1 szkl wody (ciepłej)
- 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania
- Podgrzać wodę, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wkruszyć w nią drożdże, dodać po łyżce mąki i cukru. Wymieszać i odstawić, aby wyrosło.
- Mąkę, sól i oliwę przygotować w dużej misce. Wlać wyrośnięty zaczyn. Wymieszać łyżką i zagnieść ciasto ręką. Podzielić na 8 kulek. Każdą kulkę rozwałkować na 3-4 mm placek. Odłożyć na chwilę.
- 2 duże blachy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C na parę minut, aby się rozgrzały. Nie wykładać ich niczym.
- Wyjąć gorące blachy i ułożyć na nich placki. Na każdej po 4. Jeśli się nie zmieszczą, to mogą troszkę na siebie nachodzić. Nic się nie stanie.
- Piec ok 10-15 minut przekładając na drugą stronę. Mój piekarnik nierówno piecze, dlatego musiałam przestawiać też blachy co nieraz oprócz przewracania chlebków.