Składniki
- Chlebek
- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
- szczypta soli
- 200 g masła
- 4 banany (podziubane widelcem)
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szkl orzechów włoskich (posiekanych)
- 1 szkl wiórków kokosowych
- 3 łyżki pestek słonecznika (łuskanych)
- Polewa
Sposób przygotowania
- Wybić jajka do miski, dodać cukier i sól. Zmiksować na pianę. Dodać roztopione masło i połowę podziubanych bananów. Dodać mąkę, proszek, sodę. Utrzeć. Dodać orzechy, wiórki i pestki. Wymieszać. Dodać resztę bananów. Piec ok. godzinę w 180*C na dwie grzałki bez termoobiegu.
- Rozpuścić masło na polewę w rondelku. Wsypać do kubka cukier i kakao. Dokładnie rozetrzeć. Nie będzie grudek. Wsypać wszystko do roztopionego masła. Poczekać, aż cukier się rozpuści. Dolać mleko. Dosypać mleko w proszku i sól. Powinna nam powstać konsystencja gęstej śmietany.