Back
Featured image of post Cepeliny mojej mamy

Cepeliny mojej mamy

Danie czasochłonne i wymagające wiele zachodu. Do jego przygotowania potrzebne jest mięso wieprzowe - głowizna. Niełatwo je zdobyć, bo nie kupimy go w każdym sklepiku osiedlowym. Jednak warto się pomęczyć, by móc rozkoszować się prawdziwym smakiem Podlasia.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Mięso ugotować, zemleć. Cebulkę i czosnek posiekać i podsmażyć. Przyprawić farsz.
  • Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, surowe zetrzeć i odcisnąć. Przyprawić.
  • Z ciasta formować placki, nakładać farsz do środka i zawijać maczając ręce w wodzie z mąką ziemniaczaną. Wtedy nie będą się kleić do rąk.
  • Gotować ok 20-30 minut, aż środek będzie w sam raz. Z posiekanych 2 cebul zrobić zasmażkę na smalcu. Smacznego!
Przepisy kulinarne