Składniki
- 1 opakowanie makaronu canelloni (500 g)
- Beszamel
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 surowe żółtko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 szklanka startego sera (najlepiej parmezanu)
- Farsz
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 słoik sosu słodko-kwaśnego (500 ml)
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania
- Na rozgrzaną oliwę wrzucić rozdrobniony czosnek i chwilę smażyć, dodać startą na grubych oczkach marchewkę. Smażyć kilka minut. Dodać mięso i usmażyć. :P Zalać sosem słodko-kwaśnym (zrobionym np. z tego przepisu https://coolinarnie.pl/2013/02/3812/sos-slodko-kwasny). Doprawić dodatkowo pieprzem i solą oraz sporą ilością oregano.
- Surowe rurki makaronowe nadziewać farszem i układać w naczyniu (jednowarstwowo).
- Na patelni roztopić masło, wymieszać z mąką. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać, aby nie powstały grudki. Wlać roztrzepane żółtko. Przyprawić i gotować na średnim ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Zalać nafaszerowany makaron sosem i posypać startym serem.
- Zapiekać przez 40 minut w 180 st. C.