Back
Featured image of post Cannelloni z sosem słodko-kwaśnym i beszamelem

Cannelloni z sosem słodko-kwaśnym i beszamelem

Korzystając z okazji, że mama zrobiła w tym tygodniu kilkadziesiąt słoiczków sosu słodko-kwaśnego postanowiłam przygotować dziś na obiad moje ulubiooone cannelloni z tym właśnie sosem i beszamelem. :) Wyszło bardzo smacznie, ubolewam tylko nad jednym... Te dania, które najbardziej mi smakują, na zdjęciach wyglądają najmniej atrakcyjnie. :( :P

Składniki

Sposób przygotowania

  • Na rozgrzaną oliwę wrzucić rozdrobniony czosnek i chwilę smażyć, dodać startą na grubych oczkach marchewkę. Smażyć kilka minut. Dodać mięso i usmażyć. :P Zalać sosem słodko-kwaśnym (zrobionym np. z tego przepisu https://coolinarnie.pl/2013/02/3812/sos-slodko-kwasny). Doprawić dodatkowo pieprzem i solą oraz sporą ilością oregano.
  • Surowe rurki makaronowe nadziewać farszem i układać w naczyniu (jednowarstwowo).
  • Na patelni roztopić masło, wymieszać z mąką. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać, aby nie powstały grudki. Wlać roztrzepane żółtko. Przyprawić i gotować na średnim ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Zalać nafaszerowany makaron sosem i posypać startym serem.
  • Zapiekać przez 40 minut w 180 st. C.
Przepisy kulinarne