Back
Featured image of post Calzone

Calzone

Drożdżowy wielki pieróg z pysznym mięsno-warzywnym nadzieniem i serem. Jest bardzo sycący. Coś dla wielbicieli pizzy, ale nie tylko.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na pół godziny-godzinę do wyrośnięcia.
  • Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w słupki, cebulkę w kosteczkę. Podsmażamy warzywa na oliwie z oliwek. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków (super smakuje z pieczarkami) lub inną ulubioną przyprawą.
  • Mięso mielone również podsmażamy na patelni i przyprawiamy vegetą, solą i pieprzem.
  • Gdy ciasto podrośnie, dzielimy je na 4 części i wałkujemy dość cienko okrągłe placki. Jedną połówkę ciasta smarujemy ketchupem i nakładamy warstwami mięso mielone, warzywa i ser. Przykrywamy drugą połówką ciasta tak, aby powstał pieróg. Zlepiamy i zawijamy brzegi ciasta. Na koniec smarujemy wierzch żółtkiem. Pieczemy 25 min. w 200°C.
Przepisy kulinarne