Składniki
- 1 żółtko z jajka (do posmarowania)
- ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650)
- 5 dkg drożdży
- 3 łyżki oleju
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- farsz
- 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)
- 1 kg pieczarek
- 1 duża czerwona papryka
- pół średniej cebuli
- 4 łyżki ketchupu
- garść tartego sera mozzarella
- 1 łyżeczka domowej vegety
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- sól, pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania
- Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na pół godziny-godzinę do wyrośnięcia.
- Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w słupki, cebulkę w kosteczkę. Podsmażamy warzywa na oliwie z oliwek. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków (super smakuje z pieczarkami) lub inną ulubioną przyprawą.
- Mięso mielone również podsmażamy na patelni i przyprawiamy vegetą, solą i pieprzem.
- Gdy ciasto podrośnie, dzielimy je na 4 części i wałkujemy dość cienko okrągłe placki. Jedną połówkę ciasta smarujemy ketchupem i nakładamy warstwami mięso mielone, warzywa i ser. Przykrywamy drugą połówką ciasta tak, aby powstał pieróg. Zlepiamy i zawijamy brzegi ciasta. Na koniec smarujemy wierzch żółtkiem. Pieczemy 25 min. w 200°C.