Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 45 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 250 ml mleka (1 szkl)
- 100 ml oleju
- sól
- 2 jajka
- 1 puszka masy makowej z bakaliami
- 1 żółtko lub 2 łyżki mleka (do posmarowania)
- 1 cytryna
- 1 szkl cukru pudru
- ozdoby cukrowe
Sposób przygotowania
- Drożdże mieszamy z cukrem i podgrzanym mlekiem. Odstawiamy na kwadrans, a następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową . Formujemy małe bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami.