Back
Featured image of post Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej - danie konkursowe

Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej - danie konkursowe

Już widzę, jak moje  łobuziaki pałaszują bułeczki na kolację. Bardzo fajny pomysł na podzielne danie. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Drożdże mieszamy z cukrem i podgrzanym mlekiem. Odstawiamy na kwadrans, a następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową . Formujemy małe bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami.
Przepisy kulinarne