Back
Featured image of post Bułeczki drożdżowe z czekoladowym nadzieniem

Bułeczki drożdżowe z czekoladowym nadzieniem

Bułeczkom trzeba poświęcić trochę uwagi i czasu, ale efekt zdecydowanie wart jest zachodu. Nigdzie nie kupicie takiej drożdżówki. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Do podgrzanego mleka wsypać łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodać pokruszone drożdże. Zostawić do wyrośnięcia.
  • Pozostałe składniki na ciasto wsypać do miski i wlać wyrośnięty zaczyn. Zagniatać jak najdłużej. Co najmniej 10-15 minut. Możliwe, że trzeba będzie dolać jeszcze trochę mleka, aby ciasto było elastyczne i lekko się ugniatało. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Ponownie zagnieść. Podzielić ciasto na bułeczki. Mi wyszło 9, bo miałam 18 kostek czekolady i podzieliłam je po 2 na bułkę. Na środek bułeczki położyć kostki i zakleić ciasto dokładnie. To ważne, aby nadzienie nie wypłynęło. Na koniec posmarować białkiem jaja, które pozostało. Zagnieść kruszonkę i posypać bułki.
  • Piec 20-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Podawać z mlekiem. Smacznego!
Przepisy kulinarne