Back
Featured image of post Biszkopt do tortu (bez proszku do pieczenia!)

Biszkopt do tortu (bez proszku do pieczenia!)

Przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia. Jak widać nie ma się co obawiać, że nie urośnie :) Same naturalne składniki, w sam raz dla dzieci, jako baza do tortu. Przepis znalazłam w internecie na stronie p. Kingi z Masterchefa i nie mogłam się już doczekać, aby go przetestować.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Ubijamy białka. Pod koniec dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka. Zwalniamy obroty miksera do minimum i wsypujemy stopniowo obie mąki. Puszystą masę przekładamy do tortownicy. Ja miałam 25 cm. Ciasto będzie sięgało do połowy wysokości, ale spokojnie, urośnie!
  • Pieczemy 40 minut w temp 180*C pod przykryciem z pergaminu. Kiedy ciasto będzie już upieczone (sprawdzamy nożem lub patyczkiem), wyjmujemy je z piekarnika i ciskamy o ziemię :) Tak z wysokości powiedzmy pół metra. Wkładamy je z powrotem do piekarnika na kilka minut. Można pozwolić mu wystygnąć w piekarniku, ale zazwyczaj nie mamy tyle czasu, więc niech postoi chwilę.
Przepisy kulinarne