Back
Featured image of post Bigos

Bigos

Czasem warto wpaść na chwilkę do mamy... tam zawsze pachnie czymś smacznym.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Dziś potrawa o składzie niedokładnie określonym. Można przyrządzić wielki garnek, można mały rondelek. Podaję tylko składniki, nie ilości. Kapustę podsmażyć na głębokiej patelni przyprawiając ją delikatnie. Przełożyć kapustę do garnka i podlać wodą. Podsmażyć cebulkę, wędlinę, boczek i kiełbaskę i dodać do garnka. Dodać pozostałe produkty. Wszystkie składniki zalać winem i dusić do miękkości.
  • Im dłużej gotowany bigos, tym smaczniejszy. Najlepszy jest na drugi dzień po przyrządzeniu, kiedy przejdzie wszystkimi przyprawami. Majeranek ułatwia przyswojenie tej ciężkostrawnej potrawy, więc warto o nim pamiętać.
Ostatnia aktualizacja 2020-12-28 23:32 +0100
Przepisy kulinarne