Składniki
- 1 główka kapusty
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 3-4 małe kiełbaski (pokroić w kostkę)
- 10 plastrów boczku (pokroić w kostkę)
- koperek
- 2-3 młode pietruszki razem z natką
- sól
- pieprz
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 100 g koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania
- Pokroić kapustę w niezbyt drobną kostkę. Można ją trochę potłuc w celu zmiękczenia. Szybciej się ugotuje. Podlać wodą i dusić. Zetrzeć marchewkę na tarce i dodać do kapusty. Pokroić młode pietruszki (były naprawdę małe) razem z natką i dodać.
- Podsmażyć posiekaną cebulkę z kiełbasą i boczkiem. Dodać do bigosu. Przyprawić i dusić do miękkości. Zaprawić koncentratem pomidorowym. Na koniec dodać koperek. Potrawa najlepsza jest oczywiście na drugi dzień po przyrządzeniu, kiedy wszystkie składniki się połączą i przegryzą.