Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 8 białych kiełbasek
- 1 puszka ananasów
- 1 mała cebula
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- olej (do smażenia)
Sposób przygotowania
- Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie i szatkujemy. Ananasa kroimy w kostkę. Zachowujemy syrop z puszki.
- Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. Wrzucamy kapustę i smażymy kilka minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, a następnie dorzucamy ananasa i jeszcze chwilę smażymy.
- Podsmażoną kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Białe kiełbaski nacinamy ukośnie i układamy na kapuście. Wszystko zalewamy syropem spod ananasów. Kiełbaski możemy dodatkowo posypać po wierzchu pieprzem ziołowym. Zapiekamy ok. 40-50 min. w 180°C, aż kiełbaski ładnie się przyrumienią. Świetnie smakują z pieczonymi młodymi ziemniaczkami lub kopytkami.