Back
Featured image of post Białe kiełbaski zapiekane z kapustą z ananasami

Białe kiełbaski zapiekane z kapustą z ananasami

Proste i smaczne danie na obiad. Ciekawe połączenie smaku kiszonej kapusty ze słodkimi ananasami.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie i szatkujemy. Ananasa kroimy w kostkę. Zachowujemy syrop z puszki.
  • Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. Wrzucamy kapustę i smażymy kilka minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, a następnie dorzucamy ananasa i jeszcze chwilę smażymy.
  • Podsmażoną kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Białe kiełbaski nacinamy ukośnie i układamy na kapuście. Wszystko zalewamy syropem spod ananasów. Kiełbaski możemy dodatkowo posypać po wierzchu pieprzem ziołowym. Zapiekamy ok. 40-50 min. w 180°C, aż kiełbaski ładnie się przyrumienią. Świetnie smakują z pieczonymi młodymi ziemniaczkami lub kopytkami.
Przepisy kulinarne