Składniki
- 1 paczka biszkoptów
- 1 paczka herbatników zbożowych
- masa budyniowa
- 2 budynie śmietankowe
- 6 łyżek cukru
- 3 szkl mleka
- 1 margaryna
- masa serowa
- 0,5 l śmietany 30%
- 8 łyżek cukru
- 0,5 kg twarogu
- 1 puszka brzoskwiń
- 7 łyżeczek żelatyny
- 0,5 szkl gorącej wody
- posypka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- 15 dag wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
- Blachę wyłożyć biszkoptami. Skropić je syropem z brzoskwiń. Lekko!
- Ubić śmietanę z cukrem. Dodać twarożek i miksować. Dodać pokrojone w kawałki brzoskwinie. Na koniec wlać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Szybko przełożyć masę na biszkopty.
- Położyć warstwę herbatników. Skropić je syropem z brzoskwiń,
- Ugotować 2 budynie z cukrem na 3 szkl mleka. Ostudzić. Dodać margarynę. Wyłożyć masę na herbatniki.
- Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła. Dodać łyżkę cukru. Podsmażyć wiórki aż do uzyskania złocistego koloru. Posypać ciasto.