Składniki
- słoiczek powideł
- 4-5 łyżek musu jabłkowego
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki gorącej wody
- 150 g gorzkiej czekolady
- kilka kostek białej czekolady
- piernik
- 80 g mąki owsianej bezglutenowej
- 80 g mąki gryczanej
- 40 g masła
- 50 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 80 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka karobu lub kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina sody
Sposób przygotowania
- Masło, ksylitol i miód rozpuścić w rondelku. Dodać kakao, cynamon, przyprawę i odstawić do przestudzenia. Resztę składników włożyć do jednej miski, wlać zawartość rondelka i dokładnie mikserem połączyć składniki. Ciasto przelać do formy. Piec w 180’ ok 30-40 minut, najlepiej sprawdzać wilgotność patyczkiem. Po wystudzeniu przeciąć aby powstały dwa blaty.
- Powidła i mus dobrze razem połączyć, następnie wymieszać razem z rozpuszczoną żelatyną. Gdy nadzienie zacznie się ścinać, wylać je na pierwszy blat i przykryć drugim. Całość wstawić do lodówki tak długo aż nadzienie stężeje. Następnie wyjąć piernik z formy, wyrównać brzegi i podzielić aby powstały kostki.
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, następnie pokryć czekoladą boki każdej kostki trzymając ją w ręce (najlepiej nożem do smarowania nabierać czekoladę i rozprowadzać po bokach). Gdy wszystkie kostki mają oblane boki i ułożone są na talerzu, można pokrywać górę. Całość wstawić do lodówki. Gdy czekolada zastygnie można udekorować białą czekoladą.