Back
Featured image of post Bezglutenowa kostka piernikowa p. Angeliki oraz Moniki - danie konkursowe

Bezglutenowa kostka piernikowa p. Angeliki oraz Moniki - danie konkursowe

Ochłonęłyśmy już wstępnie po świętach, odpaliłyśmy konkursowego maila a tu przepisów a przepisów :) Fajnie, zaraz wszystkie wrzucimy. Zaczynamy od piernikowej kostki z pysznym nadzieniem. Delicja! 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Masło, ksylitol i miód rozpuścić w rondelku. Dodać kakao, cynamon, przyprawę i odstawić do przestudzenia. Resztę składników włożyć do jednej miski, wlać zawartość rondelka i dokładnie mikserem połączyć składniki. Ciasto przelać do formy. Piec w 180’ ok 30-40 minut, najlepiej sprawdzać wilgotność patyczkiem. Po wystudzeniu przeciąć aby powstały dwa blaty.
  • Powidła i mus dobrze razem połączyć, następnie wymieszać razem z rozpuszczoną żelatyną. Gdy nadzienie zacznie się ścinać, wylać je na pierwszy blat i przykryć drugim. Całość wstawić do lodówki tak długo aż nadzienie stężeje. Następnie wyjąć piernik z formy, wyrównać brzegi i podzielić aby powstały kostki.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, następnie pokryć czekoladą boki każdej kostki trzymając ją w ręce (najlepiej nożem do smarowania nabierać czekoladę i rozprowadzać po bokach). Gdy wszystkie kostki mają oblane boki i ułożone są na talerzu, można pokrywać górę. Całość wstawić do lodówki. Gdy czekolada zastygnie można udekorować białą czekoladą.
Przepisy kulinarne