Składniki
- 1 opakowanie mieszanki warzywnej na barszcz ukraiński (buraki, kapusta biała, fasolka szparagowa, pomidory)
- 3 litry wody
- 1 kość wieprzowa
- 2 marchewki
- 1 cebula
- kawałek pora
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- kawałek selera
- 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- domowa vegeta
- cukier
- odrobina octu
- sok z cytryny
- świeży koperek (ostatecznie suszony)
- natka pietruszki (najlepiej świeża)
Sposób przygotowania
- Włożyć kość na zupę do zimnej wody. Można dodać od razu cebulę, pora, pietruszkę i selera. Kiedy się zagotuje zebrać szum i przyprawić. Dodać pokrojone warzywa. Gotować do miękkości. Doprawić przecierem. Na koniec zabielić śmietaną. Posypać świeżym koperkiem i pietruszką.