Składniki
- 1,5 kg młodych ziemniaków
- 0,2 kg kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 szklanki gorącego mleka
- 1 duże jajko
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
- tymianek
- majeranek
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.
- Kiełbasę pokroić w kostkę - podsmażyć (najlepiej bez dodatkowego tłuszczu). Cebulę również pokroić w kostkę, dodać rozdrobniony czosnek - również podsmażyć.
- Kiełbasę i cebulę dodać do startych ziemniaków. Wszystko zalać gorącym mlekiem. Wymieszać z jajkiem i mąką. Dodać przyprawy.
- Podana porcja spokojnie mieści się w formie do tarty/pizzy. Foremka jest płaska więc babka szybciej się upiecze. :) Wstawiamy babkę do piekarnika nagrzanego do ok. 190 st. C i pieczemy ok. 45 minut.