Back
Featured image of post Babka dyniowo-pomarańczowa

Babka dyniowo-pomarańczowa

Pierwszy raz robiłam dyniowe ciasto. Wyszło super!. Jest mięciutkie i wilgotne, w sam raz słodkie. Połączenie dyni z pomarańczą jest naprawdę ciekawe. Ciasto idealnie wpisuje się w jesienną aurę. :)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Dynię zetrzeć na drobnych oczkach tarki, odcisnąć sok. Wycisnąć sok z pomarańczy i 1/4 szklanki dodać do dyni. Dodać również miąższ z pomarańczy.
  • Miękką margarynę zmiksować z cukrem, wbić jajka i dalej miksować. Gdy powstanie jednolita masa dodać miąższ z dyni i pomarańczy. Wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. :) Wszystko dokładnie zmiksować.
  • Foremkę do babki wysmarować masłem/margaryną i obsypać kaszą manną. Wlać ciasto.
  • Babkę piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut* a potem zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec jeszcze 10 minut. * ja piekłam 25 min, chyba ciut za długo, dlatego polecam obniżyć temp. 5 minut wcześniej, żeby ciasto tak mocno nie zbrązowiało
  • Gdy ciasto ostygnie polać je lukrem. Lukier robimy mieszając sok pomarańczowy z cukrem pudrem. ;)
Przepisy kulinarne