Back
Featured image of post Babeczki jaglane p. Diany Wasilewskiej - danie konkursowe

Babeczki jaglane p. Diany Wasilewskiej - danie konkursowe

Zachwycające babeczki nadesłała nam P. Diana Wasilewska. Aż chciałoby się jedną zdjąć z ekranu. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Śmietankę kokosową ubijamy na sztywno. Kaszę łączymy z cukrem, wanilią i bananem. Miksujemy na gładko. Delikatnie dodajemy ubitą śmietankę. Ciasto wlewamy do silikonowych (lub innych nieprzywieralnych) foremek na babeczki. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzimy, a w międzyczasie szykujemy krem i orzech
  • Wszystkie składniki na krem miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ilość słodu możemy dozować w zależności od tego jak bardzo słodki krem chcemy uzyskać.
  • Do rondelka czy małego garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu aż się rozpuści i zacznie intensywnie pachnieć. Wlewamy miód i syrop (może też być sam miód lub sam syrop), chwile mieszamy, po czym wrzucamy orzechy. Mieszamy aż powstanie gęsta masa. Odstawiamy z ognia.
  • Na ostudzone babeczki (można je też wykonać dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce), nakładamy krem czekoladowy, a na to ostudzone orzechy. Wkładamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Przepisy kulinarne