Składniki
- ok. 400 gram agrestu
- Beza
- Ciasto
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru
- 200 gram margaryny
- szczypta soli
- 3 żółtka
Sposób przygotowania
- Z podanych składników zagnieść ciasto.* Ciastem wyłożyć foremkę do tarty, po brzegi. *margaryny nie roztapiać ;)
- Na ciasto wyłożyć odszypułkowane i umyte owoce agrestu. Jeśli boicie się, że ciasto może być zbyt kwaśne, możecie owoce posypać odrobiną cukru pudru.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w 180 st. C.
- Gdy ciasto będzie się piekło, przygotować bezę. Do białek dodać szczyptę cukru i ubijać aż piana będzie sztywna. Następnie wsypać cukier i ubijać dalej, aż piana stanie się błyszcząca.
- Po 30 minutach pieczenia wystawić ciasto z piekarnika i na owoce wyłożyć pianę z białek. Zapiekać przez 15 min. w 180 st. C.
- Przepis (z drobnymi zmianami) pochodzi z bloga ChlebMiejski http://chlebmiejski.blogspot.com/2013/07/kruche-ciasto-z-agrestem-i-beza.html?showComment=1374309539635#c728910951901125927