Back
Featured image of post Agrestowe kruche ciasto z bezą

Agrestowe kruche ciasto z bezą

Ciasto i kompot to jedyne co mi przychodzi do głowy, kiedy myślę jak spożytkować agrest z przydomowego ogródka. Kompot już był, teraz czas na ciasto. W połączeniu z bezą powstał wyrazisty słodko-kwaśny smak.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Z podanych składników zagnieść ciasto.* Ciastem wyłożyć foremkę do tarty, po brzegi. *margaryny nie roztapiać ;)
  • Na ciasto wyłożyć odszypułkowane i umyte owoce agrestu. Jeśli boicie się, że ciasto może być zbyt kwaśne, możecie owoce posypać odrobiną cukru pudru.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w 180 st. C.
  • Gdy ciasto będzie się piekło, przygotować bezę. Do białek dodać szczyptę cukru i ubijać aż piana będzie sztywna. Następnie wsypać cukier i ubijać dalej, aż piana stanie się błyszcząca.
  • Po 30 minutach pieczenia wystawić ciasto z piekarnika i na owoce wyłożyć pianę z białek. Zapiekać przez 15 min. w 180 st. C.
  • Przepis (z drobnymi zmianami) pochodzi z bloga ChlebMiejski http://chlebmiejski.blogspot.com/2013/07/kruche-ciasto-z-agrestem-i-beza.html?showComment=1374309539635#c728910951901125927
Przepisy kulinarne