Składniki
- 8 paczek herbatników (ok 80 sztuk)
- 1 puszka kajmaku (masy krówkowej)
- 400 g śmietany 30 %
- 2 Śnieżki
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki cukru
- 3/4 kostki margaryny
- polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
- Dwa budynie śmietankowe ugotować w 1/2 l wody i z 2 łyżkami cukru. Odstawić do przestudzenia.
- Na dnie prostokątnej blaszki (23x36) wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Wykładamy kajmak i równo go rozsmarowujemy. Kajmak może lepić się do łyżki, żeby łatwiej go rozsmarować można łyżkę moczyć w zimnej wodzie.
- Na kajmaku kładziemy kolejną warstwę herbatników. Wystudzony budyń miksujemy z margaryną. Najpierw miksujemy samą margarynę, następnie dodajemy po łyżce budyniu ciągle miksujemy. Masę budyniową wykładamy na herbatniki.
- Na masę budyniową układamy kolejną warstwę herbatników. Śmietanę miksujemy ze Śnieżkami wg przepisu podanego na opakowaniu. Śmietanę wykładamy na herbatniki.
- Na śmietanie układamy ostatnią warstwę herbatników i polewamy je rozpuszczoną z mlekiem czekoladą lub czekoladową polewą.