Back
Featured image of post Quiche z porem i boczkiem

Quiche z porem i boczkiem

Równie dobrze smakuje na ciepło jak na zimno. Można do niej dodać dowolne składniki takie jak np. brukselka czy papryka. Można też zastąpić por cebulą. Smacznego:)

Składniki

Sposób przygotowania

  • W misce zagniatamy ciasto z mąki, szczypty soli, masła, ziół i tartego sera. Jeśli to konieczne dodajemy odrobinę wody, aby składniki się połączyły. Wkładamy do lodówki na minimum 30min.
  • Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z porem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Ciastem wykładamy formę, widelcem robimy otworki na całej powierzchni. Wkładamy do piekarnika na 20 min w temperaturze 200'.
  • W misce przygotowujemy sos ubijając razem jajka, jogurt i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też dodać ulubione zioła, np. koperek lub pietruszkę.
  • Na zapieczony spód wykładamy farsz i polewamy wszystko sosem. Zapiekamy aż zetnie się farsz czyli około 20 min w 200'.
Przepisy kulinarne