Sernik na zimno z rabarbarem

| Brak komentarzy

Share Button

DSC_2494a

Jeśli lubicie kwaśne smaki, to jest ciasto dla Was. Zachęcam do wypróbowania przepisu. 

Sernik na zimno z rabarbarem

Składniki

    masa serowa

    spód

    galaretka rabarbarowa

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Ułożyć herbatniki na dno formy.
    Krok 2
    Żelatynę rozrobić w gorącej wodzie. Połączyć wszystkie składniki masy serowej (prócz żelatyny i wody) i zemleć je najlepiej w dużym blenderze na gładki krem. Dodać żelatynę i teraz trzeba już działać szybko, bo będzie zastygać. Wylać połowę kremu na herbatniki i przykryć drugą warstwą herbatników. Wyłożyć drugą warstwę masy serowej i przykryć ją herbatnikami. Można część truskawek pokroić w plasterki i poukładać na herbatnikach.
    Krok 3
    Rabarbar podsmażamy na masełku, dodajemy cukier. Uważamy, aby kawałki były całe i aby nam się nie rozpadł. Przygotowujemy galaretkę w osobnym naczyniu. Jak już mamy miękki rabarbar, wrzucamy go do galaretki i mieszamy. Czekamy, aż galaretka zacznie trochę zastygać i dopiero wtedy wylewamy ją na ciasto. Nie może być gorąca.
    Krok 4
    Wstawiamy ciasto do lodówki. Dość szybko zastyga, po godzinie czy dwóch powinno być już gotowe. Smacznego :)

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *