Spaghetti z owocami morza

| Brak komentarzy

Share Button

owocemorza

Chodziły za mną już od jakiegoś czasu, ale nie miałam odwagi spróbować samodzielnie przyrządzić. Jednak tęsknota za ich smakiem zwyciężyła. Muszę powiedzieć, że smakuje “prawie” jak na Gozo. 

Spaghetti z owocami morza

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Stwierdziłam, że mrożona ośmiornicę najszybciej mi będzie rozmrozić i jednocześnie upiec od razu w piekarniku, więc podpiekłam ją przez 20 minut w 180*C bez termoobiegu na dwie grzałki. Pierwsze 10 minut się rozmrażała, potem ładnie upiekła. Pokroiłam ją w dość grube plasterki i dodałam do sosu na późniejszym etapie.
Krok 2
Na patelnię dałam 3 łyżki masła (chyba nie muszę wspominać że masła 82%). Na to wrzuciłam czosnek i cebulkę. Jak się podsmażyło, na mocno rozgrzaną patelnię dodałam owoce morza i krewetki. Smażyło się parę minut. Dodałam upieczoną ośmiornicę. Potem przyprawiłam solą, pieprzem, natką, dodałam oliwki, odrobinę sosu sojowego. Zalałam kieliszkiem białego wina. Z zamrożonych owoców morza tworzy się dużo wodnistego sosu. Wg mnie było go za dużo, więc część zlałam do innego naczynia i zamroziłam sobie. Przyda się do innych potraw.
Krok 3
Następnie dodałam pulpę pomidorową i po paru chwilach sos był gotowy. W międzyczasie trzeba ugotować makaron al dente.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *