Ketchup z cukinii

| Brak komentarzy

Share Button

20180809_092715aSprawdzony przepis na kecthup, na którym bazuję od kilku lat. Majstruję tylko proporcjami przypraw, w zależności od tego, jaki stopień ostrości chcę uzyskać. 

Ketchup z cukinii

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Cukinię myjemy, wydrążamy pestki i jeśli trzeba, obieramy ze skórki. Ale tylko, jeśli jest twarda. Młode, mniejsze cukinie zostawiamy ze skórką. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy wszystko do dużego garnka i zasypujemy 3 łyżeczkami soli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 3-4 godziny, aby cukinia zmiękła i puściła sok.
Krok 2
Wstawiamy to wszystko na ogień i gotujemy, aż cukinia zmięknie, 1-5-2 h uważając, aby się nie przypaliło. Dodajemy cukier i ocet, gotujemy jeszcze ze 20 minut, na koniec dodajemy koncentrat i przyprawy. Całość miksujemy blenderem.
Krok 3
Gotowy ketchup przekładamy do czystych i suchych! słoików. Mi się najlepiej sprawdzają takie malutkie po musztardzie. W sam raz na parę dni. Wycieramy dokładnie gwinty i zakrętki ! To bardzo ważne. Zakręcamy, wstawiamy słoiczki do dużego gara z ciepłą wodą. Nie zimną i nie gorącą. Zbliżoną do temp. słoiczków. Inaczej mogą pęknąć z szoku termicznego ;) Pasteryzujemy ok. 15 minut od zagotowania wody.
Krok 4
Jeszcze jedno. Warto zrobić 2 podane porcje, bo szybko schodzi. Smacznego :)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *