Jabłecznik z żurawiną

| 6 komentarze

Share Button

jablecznik z zurawina

Miękkie i kremowe ciasto z owocami. Słodkie i kwaśne jednocześnie. Doskonałe do kawy. Znalazłam je przez przypadek u pani Magdaleny i postanowiłam, że muszę koniecznie spróbować. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie pomajstrowała w proporcjach, więc delikatnie się różni. Było warto więc i Wam polecam. 

Jabłecznik z żurawiną

Składniki

    ciasto ucierane

    warstwa owoców

    budyń

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Wyjąć masło z lodówki aby nieco zmiękło. Sparzyć żurawinę wrzątkiem i odstawić na parę minut na bok zalane wodą.
    Krok 2
    Nastawić mleko na budyń, zostawić pół kubka i rozmieszać proszek z cukrem. Zagotować budyń wg przepisu na opakowaniu i zostawić niech sobie troszkę przestygnie.
    Krok 3
    Utrzeć miękkie masło z cukrem. Dodawać kolejno żółtka i dalej miksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyjdzie nam gęsta masa.
    Krok 4
    Ubić białka z odrobinką soli i cukru. Dodawać do ciasta i dalej ucierać.
    Krok 5
    Połowę ciasta rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie obrać jabłka i kroić w plastry. Posypać cynamonem i odsączoną żurawiną. Polać budyniem. Na budyń wyłożyć i rozsmarować pozostałą część ciasta. Nie będzie to łatwe, ale próbujcie ;)
    Krok 6
    Piec ok. 45 minut w 180*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Niezbyt obficie. Smacznego! :)

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

    6 komentarzy

    1. ciacho wygląda apetycznie, przepis warty spróbowania

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    2. Moje dzieci uwielbiają taki pyszny jabłecznik na deser po obiedzie.
      Dziękuje serdecznie za przepis. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    3. Tak naprawdę najlepsze jest to, że całe ciasto nie jest czasochłonne, a efekt jest naprawdę fajny, polecam takie właśnie propozycje, bo są super

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    4. Super przepis, dzięki.
      http://arturtopolski.pl/wlasciwosci-kakao-zdrowie/

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    5. wracam do niego po raz kolejny. szkoda, że tak rzadko dodajesz nowe przepisy, bo bardzo mi się podobają <3

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    6. Świetny jabłecznik, uwielbiam twój przepis.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *