Pierekaczewnik

| 4 komentarze

Share Button

pierekaczewnik9

To słynne tatarskie danie zdecydowanie łatwiej zjeść niż przyrządzić. Przepis zdobyłam od cioci męża, która mieszka w Bohonikach i dość często piecze pierekaczewnik. Porównałam przepis z innymi w internecie i różni się dodatkiem drożdży. Jednakże mi taka wersja smakuje. Jeśli ktoś woli bez drożdży, po prostu nie przygotowuje zaczynu i dodaje pół litra wody. Jako farsz możemy zastosować mięso z cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też użyć indyka albo kurczaka. Moim zdaniem jednak użycie kurczaka jest profanacją tego dania. Ciocia używa też gęsiny, ale ciężko ją zdobyć. W każdym razie do mięsa wkrajamy dużą ilość cebuli. Nie żałujmy cebuli i czosnku. Będzie pysznie. Farsze bywają też słodkie – z jabłkami, rodzynkami i cynamonem albo z twarogiem. Wg mnie jednak jedyne słuszne rozwiązanie to farsz mięsny :) Polecam upiec, to jest naprawdę dobre! 

Pierekaczewnik z indykiem

Składniki

    zaczyn na ciasto

    ciasto

    do smarowania ciasta

    farsz

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    pierekaczewnik0
    Kroimy mięso na drobne kawałeczki. Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Obieramy czosnek i siekamy na drobne kawałeczki. Posypujemy wszystko papryką, solą i pieprzem. Mieszamy wszystko, dzielimy na dwie połowy i odstawiamy gdzieś na bok.
    Pod koniec krojenia warto zrobić zaczyn, aby nie tracić czasu. Drożdże zalać ciepłą wodą i dodać mąkę oraz cukier. Odstawić na bok aż masa podwoi swoją objętość.
    Krok 2
    pierekaczewnik2
    Składniki na ciasto rozmieszać łyżką i zagnieść. Kiedy ciasto będzie już dość elastyczne, podzielić je na 8 równych kulek. Przykryć ściereczką, aby nie pozasychały. Bierzemy się za wałkowanie.
    Krok 3
    pierekaczewnik1
    Każdą kulkę rozwałkować na jak najcieńszy placek. Ma być dosłownie przezroczysty. Podsypujemy sobie mąką aby się ładnie oderwał od stolnicy i nie porwał.
    Krok 4
    pierekaczewnik3
    Następnie przenosimy placek na jakiś większy blat podsypany mąką. Kostkę masła roztapiamy w rondelku i smarujemy placek pędzelkiem w roztopionym i nieco ostudzonym maśle. Kiedy mamy już posmarowane ciasto powtarzamy procedurę wałkowania i układania jedno na drugim dla pozostałych 3 kulek ciasta :)
    Krok 5
    pierekaczewnik5
    Na ostatnim posmarowanym masłem placku układamy farsz.
    Krok 6
    pierekaczewnik6
    Zwijamy ciasto w roladę i formujemy z niego ślimaka. Przekładamy do okrągłego naczynka żaroodpornego i smarujemy wierzch masłem. Bierzemy się za drugą porcję pierekaczewnika. Powtarzamy wszystko z pozostałymi 4 kulkami ciasta.
    Krok 7
    pierekaczewnik7
    Obydwa naczynka przykrywamy pokrywkami i wstawiamy do piekarnika na 1,5-2 godziny.
    Krok 8
    pierekaczewnik8
    Smacznego!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

    4 komentarzy

    1. w jakiej temperaturze piec to ciasto?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    2. Wygląda obłędnie, zjadłoby się :)

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    3. Niezbadana jest temperatura mojego piekarnika. Obstawiam, że 180*C :) Pozdrawiam

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    4. Polecam, smaczne przepisy!
      http://arturtopolski.pl/helicobacter-pylori-rozpoznanie-profilaktyka/

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *