Wegańskie ciasteczka owsiane

| 3 komentarze

Share Button

DSCF8198_jzzpl

Owsiane ciasteczka, które pięknie pachną kokosem, nie zawierające jajek, mleka, masła ani sztucznej margaryny. Wspaniała zdrowa przekąska dla dzieciaków.

Wegańskie ciasteczka owsiane

Sposób przygotowania

Krok 1
Płatki zalewamy odrobiną wody ok. 2-3 łyżki i odstawiamy, aby zmiękły. Len mieszamy w kubku z dwiema łyżkami wody, odstawiamy.
Krok 2
Olej kokosowy (nierafinowany - doda nam wspaniałego zapachu kokosa) ucieramy z cukrem, dodajemy len i dokładnie łączymy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą, dodajemy szczyptę sody i ucieramy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane i dokładnie miksujemy.
Krok 3
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Z tego przepisu wychodzi mi dokładnie 9 ciasteczek, jeśli chcemy mieć ich więcej, podwajamy porcję. Pieczemy 10 min. w 200°C.
Krok 4
Dla urozmaicenia do ciasteczek można dodać rodzynki, orzechy lub inne bakalie, jeśli dzieci mogą je jeść.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

3 komentarzy

  1. Zdrowo i pysznie :) polecam !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Lecę robić!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. Generalnie nie lubię wegańskich przepisów, ale to wygląda zachęcająco.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odpowiedz na „KubaAnuluj pisanie odpowiedzi

Wymagane pola są oznaczone znakiem *