Szarlotka z maślanką

| Brak komentarzy

Share Button

szarlotka na maślanceNa leniwą niedzielę szarlotka będzie jak znalazł. Pyszna, wilgotna i kwaskowata od jabłek. Jeszcze tylko kawa i chillout. Nie mogę się doczekać lata, wtedy zabrałabym to wszystko na taras.

*Ciasto znalazłam na http://znowmisieupieklo.blogspot.com/ szukając dań z maślanką.

Szarlotka z maślanką

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki i ponacinać w równe plasterki, ale nie do końca. Odłożyć na bok.
Krok 2
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, maślankę i wymieszać. Dodać mąkę, proszek i ucierać na najmniejszej mocy. Przelać masę do średniej wielkości blachy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie było to 20x25 cm. Powkładać równomiernie jabłka i posypać cynamonem do smaku.
Krok 3
Piec 45-55 minut w 180*C do suchego patyczka. Posypać ciasto cukrem pudrem.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *