Tort kajmakowy

| Brak komentarzy

Share Button

tort kajmakowyDziś urodziny mojego Mężczyzny, toteż chciałam sprawić mu trochę radości i przygotować tort. Pewnie bardziej ucieszył się z kociołka, ale ciasto również zjadł ;) Tort jest bardzo słodki, należy do wypieków w stylu 3bit. Jeden kawałek zaspokaja ochotę na coś słodkiego.

Tort kajmakowy

Składniki

    ciasto

    krem kajmakowy

    dekoracje

    nasączenie

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Ubić białka z odrobiną cukru i soli na pianę. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru na puszystą masę. Dodać obie mąki i delikatnie wkręcić w masę białka. Piec 20-30 minut w dowolnej formie nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ja wybrałam okrągłe naczynko żaroodporne.
    Krok 2
    Biszkopt przeciąć w dwóch miejscach na 3 poziome płaty. Nasączyć wodą z miodem.
    Krok 3
    11005227_1562593863994851_914185045_n
    Mascarpone i śmietanę ubić. Dodać kajmak i ucierać. Jeśli uważacie, że masa jest zbyt płynna, można dodać żelatyny rozrobionej w paru łyżkach wody, wg przepisu na opakowaniu. Ja nie dodawałam. Można przełożyć tort kremem. Po nałożeniu masy na płat, posypać krem orzechami. Postąpić podobnie z kolejną warstwą.
    Krok 4
    Kiedy mamy przełożony tort, smarujemy go po bokach i z wierzchu resztą kremu. Tak, tą resztą, której jeszcze nie zjedliśmy ;) Boki tortu obłożyłam wiórkami czekoladowymi, które przesłała nam firma www.slodkiswiat.com.pl Bardzo łatwo to robić szerokim nożem, po prostu nabieramy je na nóż i przyklejamy do boku tortu.
    Krok 5
    Wierzch obsypałam orzechami włoskimi, uprażonymi migdałami oraz perełkami w kolorze niebieskim. Również z www.slodkiswiat.com.pl

     

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *