Pączki pieczone

| Brak komentarzy

Share Button

pączki pieczone

Karnawał dobiega końca, a więc warto uprzyjemnić sobie ostatnie chwile :) Pieczone pączki wprawdzie nie smakują jak te smażone, ale na pewno są lżejsze i mniej kaloryczne. A do tego w słodkiej posypce z cukru i cynamonu nikt się im nie oprze. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, a na drugi dzień po podgrzaniu np. w mikrofali.

Pączki pieczone

Składniki

posypka

Sposób przygotowania

Krok 1
Robimy rozczyn: do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy po łyżce cukru i mleka (odejmujemy od ilości w przepisie). Dokładnie mieszamy, aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy do napuszenia na ok. pół godziny.
Krok 2
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli. Następnie wlewamy rozczyn, roztrzepane jajka, a na końcu roztopione masło. Wszystko ładnie wyrabiamy. Ciasto będzie dosyć ścisłe, więc można dodać odrobinę więcej mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Krok 3
Po tym czasie delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok 1cm i wykrawamy szerszą szklanką, a w środku kieliszkiem. Kółka przykrywamy ściereczką i czekamy, aż znowu podrosną ok. 30 min. Pieczemy 10 min w 180°C. Ciepłe maczamy w roztopionym maśle i obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu (proporcje dowolne). Przepis zaczerpnęłam z mojewypieki.com
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *