Chlebki pita

| Brak komentarzy

Share Button

chlebki pitaChlebki przydadzą się Wam do wielu dań. Można je przekroić na pół i wypełnić farszem. My użyliśmy ich do hummusu. 

Chlebki pita

Składniki

zaczyn

Sposób przygotowania

Krok 1
Podgrzać wodę, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wkruszyć w nią drożdże, dodać po łyżce mąki i cukru. Wymieszać i odstawić, aby wyrosło.
Krok 2
Mąkę, sól i oliwę przygotować w dużej misce. Wlać wyrośnięty zaczyn. Wymieszać łyżką i zagnieść ciasto ręką. Podzielić na 8 kulek. Każdą kulkę rozwałkować na 3-4 mm placek. Odłożyć na chwilę.
Krok 3
2 duże blachy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C na parę minut, aby się rozgrzały. Nie wykładać ich niczym.
Krok 4
Wyjąć gorące blachy i ułożyć na nich placki. Na każdej po 4. Jeśli się nie zmieszczą, to mogą troszkę na siebie nachodzić. Nic się nie stanie.
Krok 5
Piec ok 10-15 minut przekładając na drugą stronę. Mój piekarnik nierówno piecze, dlatego musiałam przestawiać też blachy co nieraz oprócz przewracania chlebków.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *