Pasta Tahini

| Brak komentarzy

Share Button

tahini1

Chyba już domyślacie się co będzie walentynkowym daniem? Tahini to pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. Zaplanowałam sobie jutro spróbować hummusu, więc już dziś przygotowałam sobie pastę, która będzie jego bazą. Idę jeszcze namoczyć cieciorkę na noc i jutro biorę się do dzieła :) PS: OMG jakie to jest dobre w towarzystwie dżemu jabłkowego na kanapce z razowca z dynią. 

Pasta Tahini

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
tahini2
Sezam należy podprażyć na suchej patelni uważając, aby nie spalić go, bo pasta będzie gorzka. Ma być delikatnie złoty.
Krok 2
tahini3
Następnie przesypujemy sezam do blendera z pokrywką. Niestety ręczny przynajmniej na początku tu się nie przyda, bo sezam ostrzeli nam ściany i sufit ;) Jeżeli ziarenka zaczynają zamieniać się w okruszki, to znaczy że już niedługo.
Krok 3
tahini4
Można dodać łyżkę oleju sezamowego.
Krok 4
Mój blender zamknięty nie do końca sobie poradził z zadaniem, więc musiałam skończyć ręcznym, ale to już na etapie, kiedy zaczęła tworzyć się pasta. Powinna być bez grudek. Jeżeli mamy już gładką pastę, możemy przełożyć ją do słoika i przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. (Choć podejrzewam, że tyle nie doczeka ;) )

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *