Domowy makaron

| Brak komentarzy

Share Button

domowy makaron

Nic tak nie poprawia smaku rosołu jak samodzielnie przygotowany makaron. Zrobienie go nie wymaga dużo wysiłku, a kiedy raz spróbujecie zupy z takim makaronem trudno wam będzie z niego zrezygnować.

Domowy makaron

Sposób przygotowania

Krok 1
Mąkę mieszamy z jajkiem i zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Mieszamy dokładnie, ciasto ma mieć dość zwartą konsystencję. Kiedy wyrobimy ciasto tak, że jest jednolite wkładamy je do woreczka foliowego i odkładamy na kilka minut. Dzięki temu ciasto łatwo będzie się wałkować.
Krok 2
Ciasto wyjmujemy z torebki i bardzo cienko rozwałkowujemy. Posypujemy dużą ilością mąki aby się nie sklejało. Zawijamy ciasto w rulonik i kroimy na cieniutkie nitki.
Krok 3
Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Po ugotowaniu makaron przelewamy zimną wodą.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *