Złocista zupa kukurydziana

| Brak komentarzy

Share Button

złocista zupa z kukurydzyCiekawa odmiana – zupa krem z kukurydzy. Nieco pikantna, odrobinę chrupiąca. Ogólnie trzeba ugotować i się przekonać. 

Złocista zupa kukurydziana

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Boczek pokroić w drobną kosteczkę. Podobnie cebulę i pora. Podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Spokojnie, mamy go w boczku. Przełożyć wszystko do niewielkiego garnka. Zalać ok 1-1,5l wody.
Krok 2
Pokroić paprykę w drobną kostkę. Odłożyć trochę surowej, resztę wrzucić do garnka. Skroić jeszcze odrobinę pora w naprawdę małe paseczki i też odstawić na później do posypania zupy przed podaniem. Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na drobnych oczkach.
Krok 3
Odsączyć kukurydzę i odłożyć troszkę na później, a większość wrzucić do garnka. Przyprawić solą, pieprzem, curry, ostrą papryką i odrobiną vegety domowej. Dodać masło. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie zblendować na krem.
Krok 4
Przed podaniem posypać surową papryką, porem i kukurydzą. Daje to fajny akcent chrupkości. Por fajnie smakuje, dodaje troszkę zdecydowanego smaku. Można posypać zieleniną. Smacznego!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *