Terrina ze śledziem

| 1 Komentarz

Share Button

terrina ze sledziem

Idealna przystawka na imprezę. Śledź w tej postaci smakuje cudownie. Za każdym razem znika ze stołu jako pierwsza:) Przepis pochodzi z książki “Z miłości do jedzenia”, którą dostałam w prezencie:)

Terrina ze śledziem

Sposób przygotowania

Krok 1
Chleb pozbawić skórki, posiekać na drobne kawałki i zblendować z masłem. Prostokątne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Chleb z masłem rozłożyć równomiernie na dnie naczynia i dokładnie uklepać.
Krok 2
Śledzia wymoczyć w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić go na równą kosteczkę o boku 0,5-1 cm. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Wszystko pomieszać z twarozkiem, przyprawić pieprzem i odrobiną soli (uwaga śledź jest słony).
Krok 3
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Dodać sok z cytryny i przelać do masy serowej. Masę serową wyłożyć na chleb gdy będzie już lekko tężała. Całość koniecznie włożyć do lodówki i wystawić na chwilę przed podaniem.
Krok 4
Podawać pokrojoną na kwadraciki z cząstkami cebuli na wierzchu.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Jeden komentarz

  1. Super przepis :) ! Zapisuję do zrobienia. Uwielbiam śledzie, więc nie ma na co czekać :..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *