Pączki z toffi

| Brak komentarzy

Share Button

pączki z toffi

Ach ten karnawał… dlaczego musi być taki tuczący? Ale za to pyszny i na szczęście krótki :) Pączki ze słodkim nadzieniem skuszą niejednego. Przepis znalazłam na stronie mojewypieki.com

Pączki z toffi

Składniki

Sposób przygotowania

Rozczyn
Krok 1
100 ml mleka lekko podgrzać, wkruszyć drożdże, posłodzić łyżką cukru i zagęścić łyżką mąki. Dobrze wymieszać. Oczywiście odjąć te składniki od ilości w przepisie. Odstawić do napuszenia.
Krok 2
Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, 100 ml mleka, roztopione masło, pozostały cukier, roztrzepane jajka, łyżkę spirytusu i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i dobrze wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 3
Po tym czasie lekko rozgnieść ciasto na około 1 cm i wykrawać szklanką pączki. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 4
Olej z dodatkiem łyżki spirytusu dobrze rozgrzać i smażyć pączki po kilka minut z każdej strony. Osączyć na ręczniku papierowym. Pączki nadziewać szprycą do tortów ze specjalną długą przystawką. Oprószyć cukrem pudrem.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *