Faworki 2

| Brak komentarzy

Share Button

faworki2

Kto nie kocha faworków? Wszyscy je uwielbiają, są kruchutkie, leciutkie i po prostu pyszne! Osobiście wolę je od pączków. Jedyny ich minus to to, że są dość pracochłonne, ale efekt i podziw gości są tego warte :) Jeszcze trwa karnawał, więc propozycja na sobotę jak znalazł.

Faworki 2

Sposób przygotowania

Krok 1
Mąkę przesiać, a następnie połączyć z żółtkami, śmietaną, spirytusem i szczyptą soli. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny w temperaturze pokojowej, żeby odpoczęło.
Krok 2
Po tym czasie ciasto wybić dobrze wałkiem przez 10-15 min. (najlepiej zatrudnić do tego silnego mężczyznę ;)). Ciasto wałkować, składać i wybijać. Po tym etapie ponownie zawinąć je w folię i odłożyć tym razem do lodówki na pół godziny.
Krok 3
Ciasto cieniutko rozwałkowujemy i wykrawamy radełkiem (niestety ja nie posiadam, więc robię to nożem) długie prostokąty, po środku nacinamy je wzdłuż i przewracamy przez otwór. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoto. Osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *