Naleśniki zapiekane z warzywami i indykiem

| Brak komentarzy

Share Button

Zapiekane naleśniki z warzywami

Ciekawy pomysł na obiad lub wcześniejszą kolację:)

Naleśniki zapiekane z warzywami i indykiem

Składniki

    Ciasto naleśnikowe

    Farsz

    Sos

    Sposób przygotowania

    Ciasto naleśnikowe
    Krok 1
    Wlewamy do miski wodę, mleko, oliwę oraz jajka, miksujemy powoli dodając mąkę, przyprawy i sól. Powinna wyjść dość płynna konsystencja (coś w stylu śmietany 36%). Smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
    Farsz
    Krok 2
    Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i odstawiamy do zamarynowania najlepiej na noc. Warzywa podsmażamy na 1 łyżce klarowanego masła. Mięso smażymy na 1 łyżce masła klarowanego i po zarumienieniu dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny oraz przyprawiamy do smaku. Dusimy około 3 minut, mieszając.
    Sos
    Krok 3
    Śmietankę 30% zagęszczamy sokiem z połówki cytryny, dodajemy tarty ser oraz przyprawy
    Krok 4
    Naleśniki zawijamy z farszem wg własnych upodobań. Układamy w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce i polewamy sosem. Następnie posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( na ostatnie 5 minut włączamy z termoobiegiem)

     

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *