Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni

| 2 komentarze

Share Button

buleczkiJeszcze załapiecie się na drugie śniadanie. Wasze dzieci będą wniebowzięte, zapewniam :) Koniecznie kupcie mleko. 

Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni

Składniki

zaczyn

ciasto

kruszonka

Sposób przygotowania

Krok 1
Podgrzać mleko, do ciepłego wkruszyć kostkę drożdży. Dodać mąkę i cukier. Wymieszać, aby rozpuścić drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2
Do sporej miski wsypać mąkę. Dodać jajka, sól i koniecznie ciepłe masło. Wlać zaczyn i gnieść, gnieść, gnieść, aż będzie wyrobione i elastyczne.
Krok 3
Podzielić ciasto na pół, znów na pół i na pół itd. Powinno wyjść 16 kulek ciasta. Każdą formujemy na placek. Na środek nakładamy konfiturę wiśniową. Zaklejamy w kulkę i formujemy ładną bułkę. Układamy na 2 blachach wyłożonych pergaminem.
Krok 4
Kiedy już mamy wszystkie bułki smarujemy je białkiem pozostałym z jajek i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut. Mój piekarnik ma ok 180*C. W sumie nie wiem ile ma. Smacznego :)

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

2 komentarzy

  1. Wyglądają apetycznie. Ile mogą mieć kalorii?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Szczerze to nie wiem i wolę nie wiedzieć ;)
    Ciasto drożdżowe z kruszonką w 100g ma 375 kcal (wg kalkulatora internetowego). Do tego trzeba doliczyć 2 łyżeczki konfitury wiśniowej – dajmy na to max 60 kcal.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *