Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe

| Brak komentarzy

Share Button

1 (4)Już widzę, jak moje  łobuziaki pałaszują bułeczki na kolację. Bardzo fajny pomysł na podzielne danie. 

Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe

Sposób przygotowania

Krok 1
Drożdże mieszamy z cukrem i podgrzanym mlekiem. Odstawiamy na kwadrans, a następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową . Formujemy małe bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich
odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem.
Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy
dekoracjami.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *