Ciasto migdałowe – autor p. Emil Kietzman – danie konkursowe

| Brak komentarzy

Share Button

Świąteczne ciasto

 

Eleganckie ciasto o wyrafinowanym smaku zadowoli niejedno podniebienie. Same chętnie przetestujemy przy najbliższej okazji, bo jesteśmy ciekawe. 

Ciasto migdałowe – autor p. Emil Kietzman – danie konkursowe

Składniki

    ciasto

    krem

    polewa

    posypka

    Sposób przygotowania

    Ciasto
    Krok 1
    1. Rozdzielić żółtka od białek do dwóch misek.
    2. Do żółtek dodać cukier, cukier waniliowy – ubić bardzo dokładnie na puszystą masę.
    3. W drugiej misce ubić na sztywno białka dodając szczyptę soli.
    4. Bardzo delikatnie dodawać do jajek białko na przemian z mielonymi migdałami, na koniec wsypać garść płatków migdałowych i posiekane orzechy.
    5. Wyłożyć do tortownicy, piec około 40-45 min w temperaturze 180C
    6. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i czekać około 15 min.
    7. Jeśli robimy ciasto z polewą, to po ostygnięciu polać polewą, jeżeli tort, to placek przekroić na pół, posmarować kremem pomiędzy plackami i na wierzchu, oraz polać
    polewą. Wierzch posypać pozostałymi płatkami migdałowymi
    Krem
    Krok 2
    1. Zaparzyć kakao wrzątkiem, ostudzić.
    2. Ubić masło, żeby było puszyste, dodawać na przemian cukier, kakao i alkohol.

    Polewa
    Krok 3
    Wlać do garnuszka śmietankę, dodać połamana czekoladę i cały czas mieszając podgrzewać na wolnym ogniu. Po lekkim ostudzeniu wylać na ciasto.
    Krok 4
    Całość ozdobić wyciętymi fragmentami masy marcepanowej, posypać cukrem pudrem.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *