Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe

| Brak komentarzy

Share Button

CAM00886 - KopiaWow! Gratulujemy wprawnej rączki do dekorowania. Naprawdę jesteśmy pod wrażeniem! Goście Pani Aurelii na pewno też byli. 

Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
1. Z 8 jaj białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z 0,5 szkl.cukru i szczyptą soli.
2.Żółtka ubij z 0,5 szkl. cukru na puch. Dodaj kakao i budyń czekoladowy, miksując dolewaj olej. Masę połącz z mąką tortową i białkami delikatnie mieszając. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy. Piecz 45 minut w 180 st.C.
Krok 2
3. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia, następnie przekrój na 4 krążki.
4. W 0,5 szkl. mleka wymieszaj budyń waniliowy. Resztę mleka zagotuj z 2 łyżkami cukru i wlej do niego mieszankę budyniową. Gotuj chwilę ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj budyń z 100g miękkiego masła.
Krok 3
5.Posiekaj orzechy.
6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto.

Krok 4
7.Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki syropu karmelowego. Wyłóż ją na ciasto. Na ubitą śmietanę wyłóż bezy. Przykryj wszystko trzecim blatem ciasta.
8. Ponownie nasącz biszkopt. Wyłóż na niego pozostałą masę budyniową i posyp posiekanymi orzechami. Całość przykryj ostatnim krążkiem biszkoptu. Odstaw do schłodzenia na ok. 2 godziny.
Krok 5
9. Przełożone ciasto uformuj w kształt buta – skarpety.
10.Masło ubij z 2 łyżkami cukru pudru i dokładnie wyrównaj nim brzegi i wierzch ciasta. Udekoruj dowolnie wykorzystując masę cukrową. Rada: Zamiast kształtować przełożone ciasto, możesz z krążków powycinać odpowiednie kształty- tak by utworzyły po przełożeniu pożądany kształt tortu 3D - i przekładać tak jak podano w przepisie.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *