Ciasto czekoladowo – rodzynkowe p. Grażyny – danie konkursowe

| Brak komentarzy

Share Button

ciasto czekoladowo rodzynkoweCiasto o bardzo wyrazistym smaku, raczej dla dorosłych ;) Na pewno zapada w pamięć. 

Ciasto czekoladowo – rodzynkowe

Sposób przygotowania

Krok 1
Wódkę wlać do słoiczka, wsypać rodzynki, zakręcić i pozostawić na parę godzin.
Krok 2
Odlać pół szkl mleka, rozpuścić w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować. Wlać budynie i mieszać. Wsypać szkl cukru i mieszać. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć pół kostki margaryny, dodawać stopniowo budyń.
Krok 3
Z jajek oddzielić białka i ubić odrobiną soli i szklanką cukru na pianę. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i ocet. Dokładnie wymieszać.
Krok 4
Piec ok 30 minut w 160*C.
Krok 5
Ciasto przekroić na pół. Posmarować dżemem, a potem połową masy budyniowej. Nałożyć drugi płat ciasta. Wyłożyć resztę masy.
Krok 6
Resztę margaryny rozpuścić razem z czekoladą. Rodzynki odcedzić, ułożyć na wierzchu ciasta. Zalać je masą margarynowo - czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *