Piernik z wiśniami

| Brak komentarzy

Share Button

piernik z wiśniamiMiałam poranek tylko dla siebie, bo dzieci spały, więc udało mi się upiec wszystko, na co miałam ochotę. Przedstawiam Wam Piernik z wiśniami. Konkursowicze tak mnie nakręcili na piernik, że nie myślałam zbyt długo nad menu :)  

Piernik z wiśniami

Składniki

    ciasto

    przełożenie

    polewa

    posypka

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka ucierając. Dodajemy kolejno miód, mąkę, sodę, przyprawę i kakao. Ubijamy białka osobno z odrobiną cukru i soli i dodajemy do masy delikatnie ucierając.
    Krok 2
    Piec ok. 50 minut w 180*C w keksówce wyłożonej pergaminem.
    Krok 3
    Konfiturę zagotować w garnku. Dodać galaretkę. Można przekładać ciasto, bo moja konfitura ma chyba z 95% owoców i jest bardzo gęsta. Jeśli macie rzadszą poczekajcie, aż zgęstnieje, aby nie wypłynęła.
    Krok 4
    Wszystkie składniki na polewę włożyć do metalowego kubka i podgrzewać na ogniu. Kiedy wszystko się rozpuści, można smarować ciasto. Na koniec posypać orzechami włoskimi. Pycha!

     

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *