Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe

| Brak komentarzy

Share Button

2akmwe1Czas najwyższy już brać się za ciasta. Można dziś śmiało już upiec placki a przełożyć je jutro. Ten piernik prezentuje się na tyle apetycznie, że chyba też upiekę. Mniam

Nie zapominajcie o konkursie na świąteczne ciasto :) Wysyłajcie przepisy i zdjęcia!   http://coolinarnie.pl/2014/12/14563/konkurs-swiateczny 

Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe

Składniki

ciasto

Sposób przygotowania

Krok 1
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, kakao, przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać. Do oddzielnej miski wbić jajka, dodać mleko, powidła, miód i olej. Zmiksować. Do masy dodać suche składniki. Zmiksować.
Krok 2
2enx404
Wlać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Gdy ciasto ostygnie delikatnie przekroić na pół. Przełożyć powidłami śliwkowymi. Sporządzić lukier: Wodę wymieszać z cukrem pudrem i kakao. Lukrem polać ciasto. Udekorować orzechami włoskimi.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *